Kvalitet, Service, Utbud

Sovsäckar & Filtar

Dagens moderna sovsäcker är anpassade för olika kroppstyper, väderförhållanden och användningsområden. När du väljer sovsäck är det alltså viktigt att du tar hänsyn till detta för att få en som passar just dig och dina behov.

Sedan 20 år tillbaka används en eurpoeisk standard (EN13537) för att ange vilken temperatur sovsäcken klarar och på så sätt göra det enklare för dig som konsument.

Comfort limit anger den lägsta komforttemperaturen för kvinnor, Lowe limit är den lägsta komforttemperaturen för män och Extreme limit är den lägsta överlevnadstemperaturen för kvinnor.

Olika funktioner och användningsområden

Beroende på vilken aktivitet du ska ta dig för kommer du att ställa olika krav på din sovsäck. Ska du vandra längre sträckor över flera dagar i exempelvis fjällmiljö behöver du kanske en lättare sovsäck men som fortfarande klarar låga temperaturer.

Är det sommarsemester med bilen och tält på camping är kanske en mer rymlig sovsäck men mindre fyllning att föredra.

Vikt och temperatur är alltså de absolut viktigaste sakerna att ta hänsyn till när du väljer sovsäck!

Isolering

I huvudsak används två olika typer av isolering: gåsdun eller polyester.

Dun håller låg vikt, är varmt och trycks lätt ihop för att ta liten plats i packningen. Detta är alltså oftast att föredra på längre och mer krävande äventyr. Dun är dock känsligt för vatten och förlorar alla sina värmande egenskaper om det blir blött. Sköter du din dunsovsäck och förvarar den rätt håller den en livstid och kan motivera det lite större inköpspriset.

Polyester är istället enklare att ha att göra med då det inte känsligt för väta och billigare vid inköp.

 

Färg

Tillverkare

Dagens sovsäckar skilljer sig mot de äldre generationerna med nyare och bättre teknologi, material och foder för att hålla dig varm och torr under kvällarnas lägre temperaturer samt olika väderförhållanden. 

I vårt sortiment hittar du sovsäckar från kända märken så som Snigel Design, Miltec och Carinthia.

Drift & produktion: Wikinggruppen